2012. február 21., kedd

Kakaós csiga

Már nagyon régóta tervbe vettem, hogy sütök fini házi kakaós csigát, de valahogy mindig halogattam. Végre elkészült és mondhatom isteni lett. Andi receptje mellett döntöttem, ami tökéletes! Annyi a "hibája", hogy a hozzávalókat szorozni kell kettővel, én már így írtam le a receptet. :-)






Hozzávalók:
(1 nagy tepsihez)

Tészta:
50 dkg liszt
8 dkg puha margarin
2 tojás sárgája
6 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
2-3 dl tej
1 csipet só
2,5 dkg friss élesztő (én a fagyasztóból kaptam elő...és igen, az élesztőt lehet fagyasztani, csak ha kivesszük, hagyjuk, hogy magától olvadjon ki, és ne ijedjünk meg a folyós állagtól, ő még attól működni fog)
olvasztott margarin a kenéshez

Töltelék:
4 ek. cukrozatlan kakaó
/2-3 ek. cukrozott kakaó/
10 ek. cukor

Lekenéshez:
1 ek. kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
1,5-2 dl tej

Elkészítés:
Élesztőt felfuttatjuk kevés tejjel és cukorral.
A tej kivételével a többi hozzávalót egy tálba öntjük a felfuttatott élesztővel. A tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert lehet a 3 dl sok lesz. Lágy tésztát kell kapnunk. Meleg helyen fél órát kelesztjük.
Közben keverjük el a tölteléket.
A tésztát nyújtsuk téglalap alakúra és kenjük meg olvasztott margarinnal, majd jól szórjuk meg a töltelékkel, majd a tésztát tekerjük fel. Vágjuk ujjnyi vastagra és helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kb. 1-2 cm távolságra. Ezután még 10-15 percig kelesszük.
Előmelegített sütőben, 160-170 fokon, légkeveréssel kb. 25 percig süssük, közben egyszer-kétszer kenegessük a tetejüket a cukros tejjel, kellemes ízt és fényt ad nekik.


Kb. 20-25 db kakaós csiga lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése