2012. február 15., szerda

Itt a farsang... (I.)

... És ha már itt van, nem múlhat el fánk nélkül :-) Bevallom a szalagos fánkkal kapcsolatban csak pár éve világosodtam meg. Azt hittem -számomra logikusan :-) -, hogy a szalagos fánk a herőce (forgács) fánk. Anyukám csíkokra vágta derelyeszaggatóval, nem a hagyományos rombusz formára, lehet ez tévesztett meg. No, mindegy, bármelyik jöhet! Jut eszembe, az utóbbit is hamarosan el kell készítenem, de most jöjjön az én szalagos fánkom nem túl sok szalaggal, de persze senki sem hiányolta a családban :-)

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl te
4 dkg élesztő
5 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj
4 db tojássárgája

baracklekvár
porcukor

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben a porcukorral felfuttatjuk. Majd a lisztre ráöntjük a tojások sárgáját, olvasztott vajat, élesztős tejet. Összekeverjük, majd gyúródeszkán simára gyúrjuk. Ezután tálban, letakarva meleg helyen kb. fél óráig duplájára kelesztjük. Ha megkelt ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és kb. 8 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk (én erre a célra poharat használtam). 10 percig pihentetjük. Majd a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. 
Forró olajban 2-3 percig sütjük a fánkok "lyukas" oldalát, fedő alatt!!! Majd a másik oldalát 1-2 percig fedő nélkül! Ettől születik meg a szalag :-)
Az olaj ne legyen túl forró, mert könnyen megbarnul a fánk, ill. a fánkok ússzanak a serpenyőben.
A kész fánkot porcukrozzuk és jóóó sok baracklekvárral töltjük. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése